Karvavurrikka kaunoseni -kesänäyttely esittelee karhun kiehtovuutta – avajaispäivänä sultsinalla kävi toistasataa vierasta
.jpg)
Karhuteemainen Karvavurrikka kaunoseni -näyttely on esillä Ilomantsin Kansallistalolla keskiviikosta lauantaihin klo 12-18 aina 30. elokuuta saakka. Lapsille on Kansallistalon takana nähtävillä oma osio, joka koostuu mm. vuoden 2024 parikilpailun Leikkikäämme-teoksista.
Tassulla on tarina -näyttelyhuone puolestaan esittelee joukon Ilomantsin ja lähialueiden toimijoita, jotka pyrkivät hyödyntämään Karhufestivaalista tuttua karhubrändiä, villiyrttejä, villiruokaa sekä suoympäristöä toiminnassaan, tuotteissaan ja palveluissaan.
Karvavurrikka kaunoseni -näyttelyyn on koottu Karhufestivaalin moottorisahaveiston kymmeniä teoksia vuosien varrelta, ja ne on sijoitettu sekä Kansallistalon sisätiloihin että ulkosalle. Muutamia teoksia on myös viereisellä Karhumetsän veistoalueella.
Lapsille on Kansallistalon takanurmikolle suunnattuna oma osio, jossa on nähtävillä muun muassa vuoden 2024 parikilpailun Leikkikäämme-teoksia. Viime vuoden teema oli kehitetty herättämään nimenomaan nuoremman polven kiinnostusta puunveistotaiteeseen.
Kansallistalon sisätiloissa on karhu- ja luontoaiheisia valokuvia, maalauksia, metallitaidetta sekä myynnissä monia karhuaiheisia tuotteita, kuten maalattuja karhukiviä, karhua esittäviä maalauksia sekä puusta veistettyjä eläinpatsaita.
Näyttelyn koonnut Riitta Ryynänen Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksestä kertoo kokonaisuuden kuvaavan, miten eri tavoin karhu ihmisten mieltä kiehtoo ja miten tärkeä eläinhahmo ja jopa voimaeläin se monelle on.
”Karhulla on suomen kielessä peräti 400 kutsumanimeä, kuten karvavurrikka ja kaunoseni.”
Näyttelykokonaisuus on avoinna keskiviikosta lauantaihin klo 12–18 aina elokuun 30. päivään saakka.
Valokuvia, maalauksia ja myyntinäyttely
Karvavurrikka kaunoseni -näyttelyssä on mukana lukuisia teoksia ja tahoja:
Kansallistalon sisällä ja ulkona Karhufestivaalin moottorisahaveiston kilpailuissa veistettyjä teoksia noin 30:ltä eri veistäjältä.
Luontokuvaaja Antti Leinosen karhuvalokuvia Lumimuutos Osuuskunnan kokoelmasta.
Karhufestivaalin moottorisahaveistosta tuttujen tekijöiden teoksia: Jari Rantasen maalauksia ja Esa Leppäsen metallitaidetta ja maalauksia.
Ilomantsilaisten Lydia Louhen ja Mirka Kareisen sekä liperiläisen Elli Rouhiaisen maalauksia.
Ilomantsilaisen Korpinsuonkutsun Susanna Kinnusen valokuvia teemalla Naisen villi luonto.
Suoteemaisia valokuvia toukokuun 2025 Suksitaan suolle -tapahtumasta Ilomantsissa.
Lisäksi näyttelyssä kerrotaan Ilomantsin Kansallistalon historia valokuvin ja tekstein.
Näyttelyn myyntiosiossa on maalausten ja luontovalokuvien lisäksi karhuaiheisia tuotteita, kuten puuteoksia kahdelta moottorisahaveistäjältä, Raimo Hautaluomalta ja Taisto Pehkoselta, sekä Louhi-Nallen antiikkinalleja ja postikortteja, Zappi-yrityksen luukoruja sekä Lydia Louhen maalaamia karhukiviä. Lisäksi myynnissä on Maire Kärkkäisen karhuntassukortteja ja -tauluja, Tiina Hirvasen karhupiirroksia ja -kortteja sekä Matvelin Liisa Matveisen mattoja ja keittiöpyyhkeitä.
Tassulla on tarinassa yli 20 osallistujaa
Tassulla on tarina -näyttely puolestaan esittelee yli 20 Ilomantsin ja lähialueen toimijaa sanoin ja kuvin omassa kokonaisuudessaan yhdessä Kansallistalon huoneista.
Tassulla on tarina kuuluu Suo 2.0 – kokonaiskestävyydestä elinvoimaa Ilomantsiin -hankkeeseen, jossa Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys on yksi toteuttajista. Suo 2.0 on Euroopan unionin osarahoittama hanke.
Hankkeessa Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen tavoite on edistää Karhufestivaalista tutun karhubrändin, villiyrttien, villiruuan sekä suoympäristön hyödyntämistä yrittäjien ja yhdistysten toiminnassa, tuotteissa ja palveluissa.
Karhulla on 400 nimeä
Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen Riitta Ryynäsen mukaan Karvavurrikka kaunoseni -näyttely toimii eräänlaisena omin voimin luotuna pilottina yhdistyksen lähitulevaisuuden suunnitelmille: Karhumetsän kehittämiselle ja Tuhannen karhun maalle.
”Yhdistyksemme tavoitteena on saada Karhufestivaalin veistokilpailuissa syntyneistä teoksista pysyvä näyttelykokonaisuus ja matkailukohde Ilomantsiin. Patsaita on satoja, ja teokset ansaitsevat päästä kunnolla näytille. Ne tarvitsevat myös kunnon merkinnät ja pysyvät, hyvät suojat”, Ryynänen sanoo.
Yleisön kulku Kansallistalolle ja Karhumetsään
Yleisön kulku Kansallistalolle ja Karhumetsään: Yhtiöntie 8. Huom: Karhufestivaalin aikaan 14.–16. elokuuta: Autojen paikoitus Kansallistalolla ei ole mahdollista, vaan paikkana on Kalevalantien loppupäästä risteytyvän Pietarinkujan tyhjä tontti, josta suora käynti Karhumetsään ja sitä kautta Kansallistalolle.
Sultsina 2.0 -päivässä syötiin parisataa sultsinaa
Karvavurrikka kaunoseni -näyttelyn avajaisten yhteydessä 14. kesäkuuta vietettiin Sultsina 2.0 -popup-piknik-päivä, jossa oli mahdollista maistaa perinteisiä ja uusia versioita sultsinasta, tutustua hermoratahierontaan, viettää omaa piknikkiä sekä kokea elämyksellinen äänimatka, Karhun uni.
Karvavurrikka kaunoseni -näyttelyn avajaisten ja Sultsina 2.0 -päivä koko ohjelma:
Klo 12 Hartaushetki Karhumetsässä. Ilomantsin evankelis-luterilainen seurakunta.
Klo 12–18 Sultsina 2.0 -popup-piknikpäivä. Myynnissä perinteisiä ja viritettyjä sultsinoita sekä kahvia ja leivonnaisia jne. Yleisöllä mahdollisuus tulla piknikille Karhumetsään. Istuimiksi on tarjolla puisia pöllejä, ja myös omia tuoleja ja pöytiä voi ottaa mukaan.
Klo 12.30–12.45 Karhufestivaalin iloinen mainositku. Ilomantsin Iloisten Itkijöiden esitys Kansallistalon etukuistilta.
Klo 12.45–13 Kansanmusiikkiduo Luura. Kanteleen helinää, rekilauluja & runosävelmiä Kansallistalon etukuistilla.
Klo 13–18 Karvavurrikka kaunoseni -kesänäyttely. Kansallistalon sisällä ja ulkona esillä moottorisahaveistossa syntyneitä puisia karhupatsaita Karhufestivaali-vuosien ajalta sekä maalauksia, valokuvia ja metallitaidetta. Myyntinäyttelyssä mm. karhukiviä, antiikkinalleja, kortteja ja koruja.
Muu ohjelma:
Klo 12.30–16 Hermoratahierontaan tutustuminen. Itä-Suomen hermoratahierontaopisto esittelee toimintaansa Kansallistalon pihalla. Mahdollisuus kokemukseen hermoratahieronnasta.
Klo 13–15 Karhun hetki, rummun retki. Kehärumpu soi Kansallistalon pihalla ja Karhumetsässä.
Klo 13.45–14 Kansanmusiikkiduo Luura. Kansanmusiikkia Karhumetsässä.
Klo 14–15 Karhun uni, elämyksellinen äänimatka Karhumetsässä. Tervetuloa kokemaan karhun unta! Astu sisään telttaan, sulje silmäsi ja uneksi hetken aikaa. Tämä yksilöllinen äänimatka kestää 2–3 minuuttia kerrallaan, ja sen aikana voit silmät kiinni vajota omiin karhun ajatuksiisi. Sopii kaikenikäisille.
Lue lisää:
Karhumetsä ja Tuhannen karhun maa
Suo 2.0 – kokonaiskestävyydestä elinvoimaa Ilomantsiin:
