Karvavurrikka-näyttelyavaus ja Sultsina 2.0 kokosi toistasataa kävijää

Karhuteemainen Karvavurrikka kaunoseni -näyttely avautui Ilomantsin Kansallistalolla lauantaina 14. kesäkuuta 2025.

Avajaisten yhteydessä järjestettiin Sultsina 2.0 -popup-piknik-päivä, jossa myytiin yli 200 sultsinaa, niin perinteisillä kuin uudemmillakin täytteillä.

Sultsina 2.0 -tapahtumassa Ilomantsin Kansallistalon pihalla oli tarjolla perinteisten makujen eli riisin ja ohran lisäksi kasviksilla, muikulla, luomukaritsalla sekä savuporolla ja savulohella täytettyjä sultsinoita.

Pohjois-Karjalan eri tapahtumista tutun Sultsinabaarin Eeva Karttunen laski, että häneltä meni muutaman tunnin aikana 120 sultsinaa. Lisäksi kolmelta pop up -osallistujalta vierailijoiden suuhun sujahti miltei toinen moinen kappalemäärä tätä karjalaista perinnekakkaraa.

Myös itse tapahtuman ja näyttelyn järjestäjä, Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys, osallistui ruokatempaukseen ja halusi osoittaa esimerkkieväillään, että sultsinankuoria voi täyttää maistuvasti kalalla ja lihalla.

Hartautta ja iloista itkua

Kun sultsioiden myyntimäärää suhteuttaa keskimääräiseen kulutukseen, voi Karvavurrikka kaunoiseni -näyttelyn avajaisissa ja Sultsina 2.0 -tempauksessa arvioida käyneen 150-170 henkeä.

Sultsina- ja karvavurrikka -päivä alkoi luterilaisen seurakunnan Suvi Remeksen pitämällä hartaushetkellä Karhumetsässä.

Alkuiltapäivästä Kansallistalon kuistilta kajahti Karhufestivaalin iloinen mainositku, jonka on yhdessä tehnyt kansalaisopiston ryhmänä kokoontuva Ilomantsin Iloiset Itkijät. Ensiesitys toteutui Liisa Matveisen johtamana ja Maire Kärkkäisen lausumana muiden osallistuessa kertosäkeeseen.

Kuistilla ja Karhumetsässä esiintyi myös kansanmusiikkiduo Luura, jonka ohjelmaan sisältyi kanteleen helinää, rekilauluja ja runosävelmiä.

Karhun unta Karhumetsässä

Karhumetsässä oli mahdollisuus kokea myös Karhun uni -elämystuokio. Parin minuuttia kestävä äänimatka teltassa koettuna on Merja Pennasen johtaman teatterikokoonpanon toteutus, joka liittyy Suo 2.0 – kokonaiskestävyydestä elinvoimaa Ilomantsiin -hankkeeseen.

Lisäksi päivän aikana Itä-Suomen hermoratahierojaopisto esitteli toimintaansa Kansallistalon pihalla.

Aurinkoinen päivä houkutteli muutamia perheitä piknikin viettoon vilteille Kansallistalon nurmikolle, jossa on kesän ajan nähtävillä kymmenittäin Karhufestivaalin moottorisahaveistossa syntyneitä karhuteoksia.

Myyntinäyttely Kansallistalossa

Kansallistalon sisällä on karhuveistosten ohella myyntinäyttely, jossa on pääosin karhuaiheisia maalauksia, metallitaidetta, karhu- ja luontoaiheisia valokuvia, maalattuja karhukiviä sekä puisia eläinpatsaita, antiikkinalleja ja erilaisia karhuteemaisia postikortteja.

Kesänäyttelyn aikana keskiviikosta lauantaihin klo 12-18 kävijät voivat käyttää Kansallistalon nettiyhteyttä työskentelemiseen MoniPoka-pisteellä ja jättää kommentteja tai ”etsintäkuulutuksia” eteisaulan viestitaululle. Ne ovat osa Monipaikkaisten Pohjois-Karjala -projektia, jossa pyritään saamaan esille maakunnassa aikaansa viettäviä monipaikkaisia ihmisiä.

Yksi heistä on Espoon ja Ilomantsin väliä kulkeva Anneli Karhapää, joka sultsinapäivässä innostui kumauttelemaan ilmoille viestiä kehärummun kautta.

Kansallistalolla omassa huoneessaan on myös erillinen Tassulla on tarina -näyttely. Se esittelee valokuvin ja tekstein yli 20 Ilomantsin ja lähialueen toimijaa, jotka pyrkivät hyödyntämään toiminnassaan, palveluissaan ja tuotteissaan Karhufestivaalista tuttua karhubrändiä, villiyrttejä, villiruokaa sekä suoympäristöä.

Karvavurrikka kaunoseni ja Tassulla on tarina -näyttelyt ovat avoinna 30.8.2025 saakka, osoite Yhtiöntie 8, Ilomantsi.

Lue lisää:

Karhumetsä ja Tuhannen karhun maa

Tassulla on tarina

Karhufestivaali 2025

Karhufestivaali-etusivu

Karvavurrikka & Sultsina 2.0 -päivän 14.6.2025 ohjelma Kansallistalolla ja Karhumetsässä:

Klo 12 Hartaushetki Karhumetsässä. Ilomantsin evankelis-luterilainen seurakunta.

Klo 1218 Sultsina 2.0 -popup-piknikpäivä. Myynnissä perinteisiä ja viritettyjä sultsinoita sekä kahvia ja leivonnaisia jne. Yleisöllä mahdollisuus tulla piknikille Karhumetsään. Istuimiksi on tarjolla puisia pöllejä, ja myös omia tuoleja ja pöytiä voi ottaa mukaan.

Klo 12.3012.45 Karhufestivaalin iloinen mainositku. Ilomantsin Iloisten Itkijöiden esitys Kansallistalon etukuistilta.

Klo 12.3016  Hermoratahierontaan tutustuminen. Itä-Suomen hermoratahierontaopisto esittelee toimintaansa Kansallistalon pihalla. Mahdollisuus kokemukseen hermoratahieronnasta. 

Klo 12.4513 Kansanmusiikkiduo Luura. Kanteleen helinää, rekilauluja & runosävelmiä Kansallistalon etukuistilla.

Klo 1318 Karvavurrikka kaunoseni -kesänäyttely. Kansallistalon sisällä ja ulkona esillä moottorisahaveistossa syntyneitä puisia karhupatsaita Karhufestivaali-vuosien ajalta sekä maalauksia, valokuvia ja metallitaidetta. Myyntinäyttelyssä mm. karhukiviä, antiikkinalleja, kortteja ja koruja.

Klo 1315  Karhun hetki, rummun retki. Kehärumpu soi Kansallistalon pihalla ja Karhumetsässä.

Klo 13.4514 Kansanmusiikkiduo Luura. Kansanmusiikkia Karhumetsässä.

Klo 1415 Karhun uni, elämyksellinen äänimatka Karhumetsässä.  Tervetuloa kokemaan karhun unta! Astu sisään telttaan, sulje silmäsi ja uneksi hetken aikaa. Tämä yksilöllinen äänimatka kestää 2–3 minuuttia kerrallaan, ja sen aikana voit silmät kiinni vajota omiin karhun ajatuksiisi. Sopii kaikenikäisille.